28.12.2015 06:00 | MobilMania

Najväčšie sociálne siete: Aké appky ponúkajú

Zdroj: dreamstime

Obľubujete sociálne siete? Zostaňte v spojení so známymi aj bez počítača s mobilnými aplikáciami.

Krátke správy, udržiavanie kontaktov, zoznámenie sa či hľadanie novej práce? V každej zo sociálnych sietí nájdete niečo iné. Začiatočníkom prinášame prehľad aplikácií tých najväčších z nich.

Facebook: Na správy samostatná aplikácia

Sociálna sieť Facebook do svojich aplikácií preniesla všetky najpoužívanejšie funkcie poskytované webovou stránkou. V prvej, nazvanej Facebook, si používateľ ľahko aktualizuje status, pozrie príspevky svojich priateľov alebo nahrá obrázok či video. Prezerať sa dá obsah skupín, stránok a udalostí. Na stavovom riadku smartfónu nechýba zobrazovanie upozornení.

Známe rozhranie Facebook preniesol aj do aplikácie pre smartfóny

Súkromné rozhovory služba oddelila do samostatného softvéru Messenger. Okrem posielania krátkych správ jednému alebo viacerým kontaktom ponúka i telefonovanie a videohovory.

Odpovedanie zjednodušujú „chatové hlavičky“ – bubliny, ktoré sa objavia vo verzii pre operačný systém Android vždy pri príchode novej správy. Vtedy sa na displeji zobrazí kruh s fotkou odosielateľa a počtom nových správ. Pre reakciu používateľ nemusí minimalizovať aktuálne okno, stačí kliknúť na bublinku. Po jej zväčšení už môže písať odpoveď.

Z aplikácie Messenger vytvoríte skupinové konverzácie

Názov aplikácie Facebook
Podpora iOS Áno, stiahnuť, stiahnuť Messenger
Podpora Android Áno, stiahnuť, stiahnuť Messenger
Podpora Windows Phone Áno, stiahnuť, stiahnuť Messenger
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Facebook
Veľkosť aplikácie 102 MB

Instagram: Povezte to obrázkom

Instagram je určený najmä na zdieľanie fotografií a krátkych videí. Používateľ môže priamo v mobile aplikovať na multimédiá rôzne filtre, meniť svetlosť, kontrast a sýtosť farieb. K dispozícii je aj priloženie textu, lokality a označenie seba či niektorého z iných používateľov.

Aplikácii dominujú obrázkové galérie

Softvér podporuje automatické zdieľanie obsahu na iných sociálnych sieťach, ako je napríklad Facebook a Twitter. Komunikovať sa dá aj súkromne prostredníctvom priamej správy určenej jednému alebo viac používateľom. V nej si môžu navzájom posielať nielen obrázky a videá, ale aj krátke textové správy.

Názov aplikácie Instagram
Podpora iOS Áno, stiahnuť
Podpora Android Áno, stiahnuť
Podpora Windows Phone Áno, v betaverzii - stiahnuť
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Instagram
Veľkosť aplikácie 22,2 MB

Pokec.sk: Miestnosti len pre Android

Svoju mobilnú aplikáciu má taktiež k dispozícii aj slovenská komunitná stránka Pokec.sk .  Umožňuje najmä komunikáciu prostredníctvom krátkych správ, rýchlej pošty či e-mailu. V aplikácii ale nájde aj možnosť prezerania profilov a fotoalbumov či pridávania profilových fotografií. Objavovanie nových kontaktov je dostupné cez vyhľadávanie a zoznamovaciu službu Stretko.

Posledná aktualizácia pre operačný systém Android priniesla aj miestnosti. Tie sú dostupné prostredníctvom samostatnej aplikácie, s ktorou je pôvodná prepojená. Viac informácií.

Novinkou sú aj kvalitnejšie fotografie či možnosť ich ukladať do smartfónu. S tým súvisí aj šetrenie dát pri používaní mobilného pripojenia, pri ktorom sa začnú zobrazovať menej kvalitné fotografie.

Všetky funkcie sú prístupné z prehľadného menu

V aplikácii používateľ nenájde iba funkcie prevzaté z webovej stránky. Zvýšenie bezpečnosti na smartfóne napríklad poskytne pridanie PIN kódu, ktorý sa zadáva pri každom štarte aplikácie. Na prichádzajúcu správu zase upozorní notifikácia umiestnená na stavovej lište smartfónu.

Názov aplikácie Pokec.sk
Podpora iOS Áno, stiahnuť
Podpora Android Áno, stiahnuť základnú aplikáciu, stiahnuť Pokec Miestnosti
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Azet.sk, a.s.
Veľkosť aplikácie 7,1 MB

Twitter: Príspevky do 140 znakov

Zdieľaním krátkych správ do 140 znakov sa stal známy Twitter . Tie môže používateľ vložiť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ku nim sa dá pridať fotografia a video priamo z mobilného telefónu. V aplikácii je taktiež prístupná možnosť začať súkromný či skupinový rozhovor.

Veľkosť príspevku je maximálne 140 znakov

Nové profily si používateľ jednoducho nájde cez vyhľadávanie alebo prostredníctvom návrhov. V nich sa nachádzajú nielen účty známych osobností a firiem, ale aj výber na základe už sledovaných kanálov. Najobľúbenejšie profily používateľ môže označiť hviezdičkou, vďaka čomu sa aktivuje prijímanie notifikácií v prípade pridania nového príspevku.

Názov aplikácie Twitter
Podpora iOS Áno, stiahnuť
Podpora Android Áno, stiahnuť
Podpora Windows Phone Áno, stiahnuť
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Twitter, Inc.
Veľkosť aplikácie 68,6 MB

LinkedIn: Pomôže pri hľadaní práce

Hľadanie nových pracovných príležitostí či komunikáciu s odborníkmi uľahčuje aplikácia služby LinkedIn . Na úvodnej obrazovke si používateľ prezrie aktuality nielen svojich kontaktov či pre neho zaujímavých spoločností, ale aj novinky z rôznych oblastí. Patria medzi ne technológia, produktivita a sociálne siete.

Profil používateľa je štruktúrovaný podobne ako životopis

Vyhľadávanie práce nemusí byť iba aktívne. LinkedIn často využívajú pri hľadaní nových zamestnancov aj samotné firmy. Používateľa zvýhodní najmä jeho profil, ktorý je vedený formou životopisu. Jeho úprava je dostupná nielen z webovej stránky, ale aj z aplikácie. Informácie ako pracovné skúsenosti, vyštudované školy, absolvované kurzy a zručnosti tak ľahko zmení aj z mobilu.

Názov aplikácie LinkedIn
Podpora iOS Áno, stiahnuť
Podpora Android Áno, stiahnuť
Podpora Windows Phone Áno, stiahnuť
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ LinkedIn
Veľkosť aplikácie 74,9 MB