31.3.2016 07:12 | Bleskovky MobilMania.sk

Microsoft sa nebude zameriavať na mobilný Windows. Nezaujíma vývojárov

Zdroj: WindowsCentral

Tvorcovia aplikácií majú podľa predstaviteľa spoločnosti lepšie alternatívy.

Microsoft včera zahájil vlastnú vývojársku konferenciu Build 2016. Predstavené novinky sa týkali Xboxu, HoloLens a samotného Windows 10. Spoločnosť však úplne opomenula jeho mobilnú verziu. Prečo sa tak stalo, vysvetlil pre The Verge viceprezident Terry Myerson.

„Nastane čas, kedy sa naň zameriame, ale v súčasnosti je súčasťou rodiny, no nie je jadrom toho, kde v nasledujúcom roku dúfame v nárast záujmu vývojárov,“ uviedla hlava Windows and Devices Group amerického výrobcu.

Rodinou je myslená univerzálna platforma Windows (UWP), ktorá okrem PC a smartfónov zahŕňa práve spomínanú hernú konzolu a projekt rozšírenej reality.

Nie je správnou voľbou

Nedostatočný počet a kvalita aplikácií v mobilnom obchode je najväčšou slabinou Windows pre telefóny. Najnovšie správy sa tak môžu radiť ku zvyšku nepríjemných noviniek z posledných týždňov.

Čítajte aj Microsoft sa nebude zameriavať na mobilný Windows. Nezaujíma vývojárov

„Ak chcete osloviť veľké množstvo zákazníkov s telefónmi, Windows Phone nie je cestou, ako to dosiahnuť,“ otvorene uznáva Myerson. Ak sa chce naopak vývojár zamerať čisto na zákazníkov Windows, priechodnejšou cestou má byť kategória zariadení od deväť do 30 palcov, teda bežná desktopová verzia platformy.

„Ak by ste chceli ísť do niečoho nového a vzrušujúceho, potom sa môžeme rozprávať o Xboxe a HoloLens,“ uviedol Myerson. Naznačil tak, že Windows Phone, respektíve Windows 10 Mobile je u potenciálnych vývojárov na okraji záujmu.

Predstaviteľ spoločnosti však ešte raz ubezpečil, že smartfóny sú dôležitou súčasťou ekosystému Microsoftu. Kedy sa ale na ne začne „skutočne“ sústrediť je otázne. Výrobca však nemá veľa času, analytická spoločnosť IDC totiž mobilnému Windows do roku 2020 odhaduje trhový podiel na úrovni len 0,9 %.

Čítajte aj Microsoft sa nebude zameriavať na mobilný Windows. Nezaujíma vývojárov