14.4.2016 07:00 | MobilMania

Test Samsung Galaxy S7: Kladivo na jabĺčkarov

Zdroj: Martin Paluš

Žiak prekonal svojho učiteľa. Flatová S7 je lepšia než iPhone 6s takmer vo všetkých smeroch.

Na predstavenie najnovších vlajkových lodí od Samsungu v podobe smartfónov Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge sme sa pozerali s určitou skepsou. Môže si kórejský výrobca na ceste za úspechom dovoliť len drobné vylepšenia v porovnaní s predchádzajúcou generáciou?

Najmä s poklesom ceny, sa totiž môžu minuloročné modely stať v očiach zákazníkov veľmi atraktívne. Pripomíname, že Samsung zapracoval aj na softvérovej stránke a Galaxy S6 a S6 Edge dnes disponujú najnovšou verziou Androidu s nadstavbou, ktorá si požičiava mnohé prvky z aktuálnej generácie.

A práve v tomto kontexte sme testovali „flatovú“ verziu nového top smartfónu od Samsungu, model Galaxy S7.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy S7: Kladivo na jabĺčkarov

Identický na pohľad, na nerozoznanie pri používaní

Z hľadiska dizajnového jazyka je Samsung Galaxy S7 takmer rovnaký ako jeho predchodca s označením Galaxy S6 . Zásadné rozdiely v používateľskom zážitku sú však badateľné ihneď po prvom uchopení smartfónu do dlane. Novinka totiž dostala krivky na tie správne miesta.

fotogaléria
Nádherný kúsok v elegantnom čiernom prevedení Zdroj: Martin Paluš

Zadná strana, ktorá je pokrytá ochranným sklom Gorilla Glass 4, sa smerom k pevnému hliníkovému rámu jemne zaobľuje. Smartfón sa tak zbytočne nezarezáva do dlane a lepšie sa drží.

fotogaléria
Zaoblenie zadnej strany zariadenia bolo správnym Zdroj: Martin Paluš

Celkovú kvalitu navyše podčiarkuje najväčšia medzigeneračná inovácia – zvýšená odolnosť voči vode a pevným časticiam. Samsung Galaxy S7 zvládne ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra a to po dobu pol hodiny.

Vďaka umnému dizajnu z hľadiska pomeru veľkosti tela a displeja, je navyše možné jednoručné používanie, aj keď pre majiteľov s menšími rukami sa už blížime k hraničným hodnotám pohodlia. Z pohľadu celkových rozmerov „rovná“ S7 stále patrí medzi tie menšie top smartfóny na trhu.

fotogaléria
Pod displejom nájdeme čítačku odtlačkov prstov, Zdroj: Martin Paluš

Boj s fyzikou

Dôraz na estetiku má však aj tienisté stránky. Na testované zariadenie sa krásne pozerá do momentu, kým ho nezačneme používať. Sklené telo je totiž extrémne náchylné na zachytávanie odtlačkov prstov a rôznych nečistôt. Čistenie bude s istotou na dennom poriadku.

fotogaléria
Samsung Galaxy S7 sa spolieha na starší microUSB Zdroj: Martin Paluš

Zadná strana zariadenia je navyše veľmi klzká. Tento fakt nie je badateľný pri používaní smartfónu a k dlani relatívne pevne priľne. V momente, ako sme však telefón odložili na stôl, ktorý mal jemný náklon, putovala „es sedmička“ dole svahom rýchlosťou Veroniky Velez-Zuzulovej. Veľmi ochotne novinka opúšťala aj naše vrecká na nohaviciach, najmä pri sedení v aute.

fotogaléria
Horná strana smartfónu ukrýva kombinovaný slot Zdroj: Martin Paluš

V konečnom dôsledku sme tak dostali oku lahodiacu nádheru, na ktorú však v záujme ochrany 700-eurovej investície poputuje gumové či iné puzdro.

fotogaléria
Na pravej strane je tlačidlo zámky displeja Zdroj: Martin Paluš
fotogaléria
Na ľavej hrane nájdeme dvojicu tlačidiel Zdroj: Martin Paluš

Neprekvapivo fantastický displej

Displej smartfónu patrí k absolútnej špičke, výhrady nemôžu mať ani najnáročnejší používatelia. Novinku výrobca vybavil 5,1-palcovým Super AMOLED panelom s QHD rozlíšením (1440 × 2560 pixelov). Jednotlivé pixely nie je možné voľným okom pozorovať a všetok zobrazovaný obsah je tak dokonale jemný (577 ppi). Displej je chránený ochranným sklom Gorilla Glass štvrtej generácie. Jeho povrch je hladký a prsty sa po ňom dobre kĺžu.

fotogaléria
Pozorovacie uhly displeja sú extrémne široké Zdroj: Martin Paluš

Vďaka AMOLED technológii dokážu obrazové body úplne „zhasnúť“ a ponúknuť tak skutočne čiernu farbu, bez sivastého nádychu a špičkový kontrastný pomer.

Celkové farebné podanie je živé a sýte. Sledovanie videa či prezeranie fotografií sú tak nanajvýš vťahujúce a príjemné. Ak však majiteľ uprednostňuje vernejšie farebné profily, nájde alternatívy priamo v nastaveniach zariadenia.

Novinka navyše disponuje možnosťou „aktívneho displeja“, čo v praxi znamená, že panel smartfónu dokáže byť stále zapnutý a zobrazovať čas, dátum, notifikácie či prednastavený obrázok. To všetko bez zásadnejšieho dopadu na výdrž batérie.

fotogaléria
Sýtosť farieb, kontrastný pomer a dokonalá čierna Zdroj: Martin Paluš

Smartfón pre náročných

Prejdime k jednému z najdôležitejších aspektov moderných smartfónov – výdrž ich akumulátorov. V prípade Samsungu Galaxy S7 dostávame vstavanú (a používateľsky nevymeniteľnú) batériu s kapacitou 3 000 mAh, čo je o 600 mAh menej ako v prípade väčšieho modelu s prívlastkom Edge. K tomu dostávame podporu pre rýchle nabíjanie a dokonca špeciálne urýchlené bezdrôtové nabíjanie.

Takto vyzerá výdrž batérie v teréne pri aktívnom LTE, desiatkach emailov, prezeraní webu či sociálnych sietí a hraní hier

V praxi S7 bez najmenších problémov vydrží celý deň aj v rukách náročného používateľa, ktorý si rád užije hry a mobilné dáta. V prípade prezerania multimediálneho obsahu je novinka takisto silná a 6 hodín prehrávania videa vo vysokom rozlíšení pre ňu nebol žiadny problém.

Výrobcovi sa navyše podarilo vyriešiť problém s prílišným zahrievaním. Nárast teploty pri hraní je stále citeľný, ale nespôsobuje diskomfort.

Ak si odpustíme herné zážitky a používame smartfón ako pracovný nástroj, šplhá sa výdrž ešte vyššie

Uveďme aj príklad z bežného života. Ak väčšinu času trávite v práci a doma, kde máte k dispozícií pripojenie na Wi-Fi so slušným signálom, dokáže Galaxy S7 vydržať bez nabíjačky pokojne dva dni a to s neuveriteľným „screen on time-om“ presahujúcim 7 hodín. V tomto smere sa smartfón približuje k tabletom. Pre neveriacich prinášame snímky obrazovky pod týmto odstavcom.

Nevymýšľame si. V oblasti optimalizácie hardvéru a softvéru zašiel Samsung tak ďaleko, že bežne ponúkne aj podobnú výdrž. Pripomíname, že sme v žiadnom z meraní nepoužívali špeciálny šetriaci režim či softvér

Pokiaľ ale dôjde na objektívne energeticky náročne disciplíny, ako je napríklad vytvorenie mobilného hotspotu s operátorských dát, pri S7 už je cítiť chýbajúce miliampérhodiny oproti väčšiemu súrodencovi. Každopádne, problém s výdržou batérie bol pri S7 vo veľkej miere odstránený.

Softvér, výkon a fotoaparát

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge sú z hľadiska výkonu, kvality fotoaparátu a čiastočne aj softvéru identické. Verzia so zahnutým displejom má navyše len niekoľko funkcií, ktoré sa snažia zatraktívniť krivky na prednej strane (podrobne sme sa im venovali v samostatnom článku ). Tým sa rozdiely končia.

V tomto článku preto nebudeme podrobne opisovať výkon, prostredie ani schopnosti foťáku či komunikačné vlastnosti. Podrobne sme to už urobili v teste väčšieho Samsungu Galaxy S7 Edge a všetky dôležité informácie nájdete v spomínanom článku.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy S7: Kladivo na jabĺčkarov

Poznatky zhrnieme iba jednoduchým konštatovaním: Samsung Galaxy S7, bez ohľadu na to, či ide o rovnú alebo zakrivenú verziu, je jedným z najvýkonnejších a komunikačne najlepšie vybavených telefónov súčasnosti. Jeho foťák má síce menej megapixelov, výsledné obrázky sú ale výborné, najmä pri slabšom svetle. Medzigeneračný fotosúboj medzi S6 a S7 si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Hodnotenie: Zbohom, iPhone

Samsung Galaxy S7 je zatiaľ tou najlepšou odpoveďou na iPhone, akú sme doposiaľ mali možnosť vidieť. V mnohých disciplínach „referenčný smartfón“ s logom jablka S7 doslova zadupe do zeme.

Nemusí sa vám to pozdávať, ale v kategóriách ako sú displej, kvalita a rýchlosť fotoaparátu, výdrž batérie, rýchlosť nabíjania, veľkosť a rozšíriteľnosť vnútorného úložiska, odolnosť voči vonkajším vplyvom či pomer veľkosti displeja a tela smartfónu kope Samsung úplne inú ligu ako Apple.

fotogaléria
12-megapixelový fotoaparát je pýchou nového Zdroj: Martin Paluš

Navyše sa na kalifornskú spoločnosť dotiahol v oblasti dizajnu, továrenského spracovania, výkonu a najmä celkového používateľského zážitku. Žiadne „lagy“ v prostredí systému sa tentoraz nekonajú. V prospech výrobcu s logom nahryznutého jablka hrá snáď už len kvalita softvéru s celým chráneným ekosystémom a tradične silná podpora v podobe aktualizácií.

Samsung sa zase tieto nedostatky snaží žehliť rozdávaním headsetu pre virtuálnu realitu Gear VR a prémiovou starostlivosťou o zákazníkov v podobe „pick-up and return“ záruky.

fotogaléria
Čierna farebná verzia je skôr konzervatívna, Zdroj: Martin Paluš

Flatová verzia S7 je o stovku lacnejšia než zakrivený model S7 Edge, stále je ale cena vysoká. Oficiálna odporúčaná cena je 699 eur s DPH, ale v niektorých internetových obchodoch sa dá kúpiť aj za menej ako 590 eur. Telefón majú zároveň vo svojich ponukách operátori Orange, Telekom a O2

Stále je ale lacnejší ako Apple iPhone 6s, ktorý sa v rozumnom 64 GB variante dnes predáva za približne 849 eur s DPH. Aj keď je pravda, že niektoré elektronické obchody ho predávajú aj za zhruba 680 eur.

Pokiaľ vám chutí Android, súčasná ponuka top smartfónov dostatočne široká. V nižších cenových pásmach majú svoje top smartfóny prakticky všetci výrobcovia. Ako zaujímavé alternatívy tiež môžu poslúžiť minuloročné modely Samsung Galaxy S6 a S6 Edge , ktoré sa predávajú o stovku či dve lacnejšie a ich cena bude v najbližších mesiacoch isto ešte klesať.

Názov zariadenia Samsung Galaxy S7
Kódové označenie SM-G930F
Rozmery 142,4 × 69,6 × 7,9 mm
Hmotnosť 152 g
Uhlopriečka displeja 5,1 palca
Technológia a rozlíšenie displeja SuperAMOLED, 1440 × 2560 bodov
Čipset Exynos 8890
Procesor 8-jadrový (4 jadrá 2,3 GHz a 4 jadrá 1,6 GHz)
Grafické jadro Mali T880 MP12
Operačná pamäť 4 GB
Priestor pre dáta 32 GB + pamäťové karty
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, cat 9 (450 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 12 Mpx, automatické zaostrovanie, optická stabilizácia
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 6.0.1
Cena s DPH 699 eur