1.9.2014 20:13 | MobilMania

Test Sony Xperia T3: Extra štíhly mainstream

Zdroj: Lukáš Koškár

Štíhly telefón s 5,3-palcovým HD displejom, švorjadrovým procesorom a podporou LTE.

Zväčšovanie uhlopriečok telefónov je stále aktuálnym trendom. Veľké displeje pritom nie sú doménou len vlajkových lodí, ale päť palcov hravo prekračujú telefóny všetkých tried. Aj preto môžeme novú Xperia T3 od Sony považovať za reprezentanta modernej strednej triedy. K tomu pridáva veľmi štíhle telo a elegantný vzhľad.

Prechádzka po módnom móle

Sony Xperia T3 v páse meria len sedem milimetrov. K nám mobil docestoval v elegantnom čiernom vyhotovení, no k dispozícii je i v bielej a fialovej farbe. Kvalita dielenského spracovania je veľmi dobrá – plast je doplnený kovovým rámom. Napriek štíhlemu telu sa preto zariadenie pri vynaložení väčšej sily neprehýba ani nevydáva žiadne pazvuky.

fotogaléria
Xperia T3 spolieha na aktuálny dizajnový štýl Sony Zdroj: Lukáš Koškár

Zadná strana je matná, kryt je ale náchylný na odtlačky a ťažko sa čistí. Veľmi dobre neplní ani protišmykovú funkciu. Ergonómii držania nenahrávajú ani pomerne ostré rohy a pozdĺžny pravý okraj posiaty tenkými tlačidlami, ktoré napríklad pri dlhšom prehliadaní webu tlačia do rúk.

Okraje telefónu nie sú zaoblené

Kvôli 5,3-palcovej uhlopriečke a predovšetkým pomerne hrubému rámu okolo displeja telefón na výšku meria 150,7 milimetra, pričom šírka sa zastavila na 77 milimetroch. Zaradiť ho teda môžeme medzi najväčšie smartfóny aktuálne dostupné na trhu. Ovládanie telefónu jednou rukou je náročné aj pre skutočne nadrozmerných majiteľov, avšak to je pri uhlopriečkach nad päť palcov úplne bežné.

fotogaléria
Zadná strana je náchylná na zachytávanie Zdroj: Lukáš Koškár

Naopak poteší hmotnosť 148 gramov, čo je takmer identická hodnota, akú ponúkne 145-gramový Samsung Galaxy S5 . Pre porovnanie, vlajková loď Sony Xperia Z2 váži 163 gramov. Pre úplnosť dodajme, že batéria je vstavaná v tele, avšak certifikácia odolnosti voči vode a prachu chýba.

fotogaléria
Slúchadlo slúži aj ako svetelný indikátor. Ľahko Zdroj: Lukáš Koškár

Účel svätí prostriedky

V rámci konektorovej výbavy nechýba MicroUSB 2.0 pre nabíjanie či prenášanie dát a zvukový konektor. Pod krytkou nájdeme tiež slot na microSIM a microSD kartu do 32 GB.

fotogaléria
Vpravo okrem štandardných tlačidiel poteší Zdroj: Lukáš Koškár

Bezdrôtové spojenie obslúži Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, pričom v rámci mobilných dát nechýba ani podpora LTE sietí pracujúcich v pásmach 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Príjemným bonusom je taktiež prítomnosť NFC konektivity.

fotogaléria
Micro USB port je na opačnej strane, zvukový Zdroj: Lukáš Koškár

Reproduktor nájdeme vzadu, takže pri položení zariadenia spodnou stranou na rovný povrch dochádza k miernemu stlmeniu zvuku. Pri držaní v ruke ale k prekrytiu nedochádza. Hlasitosť je pritom dostatočná, no kvalitu zvuku podkopáva absencia basov. Výrobca našťastie nezabudol pribaliť slúchadlá, ktoré je potrebné využiť aj pre počúvanie rádia.

fotogaléria
Reproduktor svoj účel splní, zázraky ale nečakajte Zdroj: Lukáš Koškár

Predná 1,1Mpx kamera je doplnená hlavným fotoaparátom s maximálnym rozlíšením osem megapixelov. Sony musíme pochváliť najmä za fyzické tlačidlo spúšte fotoaparátu. Kvalita fotografií je však dobrá len v rámci priaznivých svetelných podmienok. Pri silnom svetle sú často prepálené, avšak niečo sa dá zachrániť manuálnym nastavením scény.

fotogaléria
Zadný fotoaparát má k dispozícii LED blesk Zdroj: Lukáš Koškár

Pri nedostatku svetla je zase problémom zaostrovanie, ktorému príliš nepomáha ani LED blesk. Nechýba možnosť záznamu videa v rozlíšení Full HD, no v tomto prípade je problém s ostrením ešte viditeľnejší.

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Displej sa zaobíde aj bez plného HD

Displej s uhlopriečkou 5,3 palca sa v prípade Sony Xperia T3 musí uspokojiť s rozlíšením 1 280 × 720 pixelov. Nedosahuje tak jemnosti súčasných vlajkových lodí, ktoré sa pochvália rozlíšením Full HD (1 920 × 1 080 bodov) alebo dokonca QHD (2 560 × 1 440 pixelov).

Napriek veľkosti displeja ale kvalita obrazu nie je sklamaním, keď raster je vidieť len pri pohľade z niekoľkocentimetrovej blízkosti. Pri bežnom používaní sme si ho nevšimli.

Uhly nie sú dokonalé, no v porovnaní s Xperiou Z1 (menší displej) je rozpad minimálny

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Výrobcu pochválime aj za reprodukciu farieb, ktoré sa tak markantne nedeformujú so zmenou sklonu. Použitý je panel TFT, no výrobca priamo neuvádza, či ide o technológiu IPS. V porovnaní s predchádzajúcou vlajkovou loďou v podobe modelu Xperia Z1 je ale rozpad farebného spektra len mierny, pozorovateľný skôr z určitých a najmä väčších uhlov, kde to už príliš nevadí.

Lesklý displej si však z času na čas vyžiada nejaké to čistenie. Vďaka vysokému maximálnemu podsvieteniu bol ale obraz čitateľný aj na priamom slnku. Nezabudlo sa ani na senzor okolitého svetla pre automatickú reguláciu jasu.

Prekvapivo výkonný

Mozgom Xperie T3 je čipset Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8928-2) so štyrmi jadrami Cortex-A7 na frekvencii 1,4 GHz, ktoré sú doplnené grafikou Adreno 305. Čipu sekunduje operačná pamäť s kapacitou 1 GB. Pre dáta má používateľ k dispozícii 8 GB vstavanej pamäte, ktorú si ale môže rozšíriť o ďalších 32 GB pomocou microSD karty.

Telefón v benchmarku AnTuTu dosiahol 19 830 bodov

Ako operačný systém je použitý Android 4.4.2 (KitKat) doplnený grafickou nadstavbou Timescape UI, ktorá patrí skôr k tým ergonomickejším a lepšie optimalizovaným. Výrobca však do systému mohol predinštalovať o niečo menej aplikácií zameraných na svoje online služby.

V systéme je použitá grafická nadstavba od Sony

Pohyb v rámci systému či surfovanie je ale plynulé a bez výrazných zásekov či zamŕzania. Mierne spomalenia sa dostavujú len v ojedinelých prípadoch. Telefón si pritom poradí aj s náročnejšími hrami.

Nechýbajú základné aplikácie v plávajúcom okne

Jediným neduhom hardvéru, ktorý ide opäť na vrub štíhleho tela, je zahrievanie v hornej časti. Napríklad pri dlhšom prehliadaní webu s pripojením cez mobilnú sieť i Wi-Fi sme v hornej polovici zadného krytu infračerveným teplomerom namerali 43 °C, čo je ešte tolerovateľná hodnota. Pri takmer polhodinovom hraní sa už ale teploty vyšplhali na 48 stupňov, a to už pri držaní nie je úplne ideálne.

Už zo začiatku je systém ovenčený množstvom aplikácií

Ostáva nám spomenúť výdrž na jedno nabitie, ktorá siaha na dnešný priemer. Pri častom surfovaní po internete a občasnom hraní hier sa vstavaný 2 500mAh akumulátor vyšťavil za dva dni. Pri striedmejšom používaní ale vydržal aj dlhšie.

So správnou cenovkou môže zaujať

„Té-trojka“ nie je dokonalá, ale sklamaní nie sme. Spomedzi dobrých vlastností určite spomenieme kvalitnú konštrukciu, ktorá sa doslova opiera o kovový rám. Telo ale naopak stráca v otázke ergonómie – rozmery zariadenia sú nafúknuté pomerne výraznými prázdnymi miestami okolo displeja a najmä pod displejom výrobca miestom doslova plytvá. Táto oblasť je úplne prázdna, nakoľko systémové tlačidlá sú riešené softvérovo.

Optimálne na nás nezapôsobili ani nie celkom oblé okraje telefónu, ktoré pri držaní tlačia do rúk. Napokon, štíhle telo si vyžiadalo aj daň v podobe zahrievania pri náročnejších úlohách.

fotogaléria
Okraje telefónu zdobia strieborné prvky Zdroj: Lukáš Koškár

Napriek prítomnosti len priemerného hardvéru je ale pohyb v rámci systému plynulý a nestretli sme sa so žiadnym zamŕzaním. S nástupom rýchlejších dátových sietí u nás je dobrou správou taktiež podpora technológie LTE. Fotoaparát síce neohúri, je však použiteľný a bonusom môže byť najmä hardvérové tlačidlo spúšte.

Úspech Xperie T3 teda bude záležať od správne nastavenej cenovky. Tá sa aktuálne pohybuje okolo sumy 320 eur, čo v kontexte konkurencie nevyznieva až tak priaznivo. Medzi zariadeniami s podobne rozmernou uhlopriečkou displeja patrí k lacnejším, no v danej cenovej kategórii bude súperiť so staršími, ale stále aktuálnymi top modelmi z vlastných, ako aj konkurenčných radov.

Spomenúť môžeme najmä Xperiu Z1 , ktorá sa aktuálne predáva za 330 eur, pričom ponúkne odolné telo, lepší fotoaparát či päťpalcový Full HD displej, avšak s horšími pozorovacími uhlami. Okolo úrovne 320 eur sa pohybuje Huawei Ascend P7 , o 20 eur vyššie nájdeme Samsung Galaxy S4 a zabudnúť nesmieme ani na Google Nexus 5 , ktorý štartuje tesne nad tromi stovkami.