26.11.2014 16:00 | MobilMania

Vyberáme paušál: TOP5 najlepších tipov

Zdroj: dreamstime

Nenechajte sa nalákať na zbytočne predraženú ponuku. Poctivo porovnávajte, poradíme vám niekoľko trikov.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Na výber paušálu stále zostáva dostatok času, ale rozhodovať sa treba rozvážne. Predvianočné obdobie je priam ideálne, operátori už prišli s novými ponukami, s ktorými môžete výrazne ušetriť. Ak chcete usporiť ešte viac, odporúčame vám prečítať si náš radcovský článok.

1. Oplatí sa ešte počkať?

Naďalej platí, že operátori stále môžu prísť s vylepšeniami svojich ponúk. Ešte majú dosť času na ich prípravu a spustenie. Aj skúsenosti z minulých rokov potvrdzujú, že pokiaľ chcete mať aspoň akú-takú istotu , že lepšia akcia nepríde, vyplatí sa počkať minimálne do prvých decembrových dní . Stále tak stihnete napríklad aj objednanie telefónu.

Čím bližšie k Vianociam, tým budú predajne operátorov plnšie a zároveň sa bude zvyšovať riziko, že sa môže niektorý kúsok hardvéru vypredať . Aj e-shopy majú svoje limity – operátori budú niekoľko dní pred Vianocami avizovať, že dodanie už nemusia stihnúť alebo že objednávku nevybavia.

Hoci časť akcií bude pokračovať i po Vianociach a operátori ďalšie z nich zvyknú predĺžiť, zákazník nemá istotu, že práve jeho akcia zostane v ponuke. Postupne sa zároveň časť odmien v prvých týždňoch roka vytratí a operátori prídu s novými bonusmi až v rámci jarných ponúk.

2. Aké sú trendy?

Hlavné vianočné akcie, ktoré budú ťahákom tejto sezóny, už mobilní poskytovatelia predstavili. Trendom sú naďalej bonusy za prenos čísla, odmeny za odporúčanie blízkeho či dva telefóny pribalené k jednému paušálu. Do popredia sa dostávajú aj tablety, napríklad k mobilnému internetu.

Operátorské akcie na MobilMania.sk:

3. Vybojujte viac, za pokus stojí všetko

Verných zákazníkov najčastejšie iniciatívne kontaktuje operátor pred skončením viazanosti. Čo však robiť v situácii, ak sa vám nikto neozýva a vy máte záujem o skrytú retenčnú ponuku?

  • Prvou možnosťou je návšteva predajne operátora a diskusia s predajcom. Vyjadrite nespokojnosť. Pýtajte si zľavy a výhodnejšie mesačné poplatky. Môžete napríklad zdôrazniť, že ste verným zákazníkom už niekoľko rokov.
  • Často ale v predajni nemajú kompetenciu na to, aby vám ponúkli výhodnejšie zľavy. Môžu však zariadiť, aby retenčný pracovník zákazníka kontaktoval telefonicky.
  • Ak vám v predajni neponúknu možnosť spojiť sa s týmto oddelením, za pokus stojí aj obyčajný telefonát na zákaznícku linku. Po spojení s operátorom treba formulovať svoju žiadosť o lepšiu ponuku. Najviac ideálne je telefonovať počas pracovného času – vtedy sú zamestnanci špecializovaných oddelení v práci.
  • Skúsenosti MobilManie potvrdzujú, že stačiť môže aj obyčajná správa zaslaná cez kontaktný formulár na webe operátora (Orange, Telekom, O2) – ozval sa nám priamo zamestnanec, ktorý ponúkal výhody navyše oproti bežným paušálom.

4. Ani viazanosť vás nemusí brzdiť

Operátori často umožňujú prechádzať medzi paušálmi i počas viazanosti, vďaka čomu sa neraz môžete dostať k ďalším výhodám. V Orangei stačí dodržať minimálnu úroveň mesačných platieb. V O2 môžete prejsť aj na nižší program O2 Paušál, ale zvýšia sa vám splátky za telefón.

Telekom bežne neumožňuje prechádzať medzi staršími paušálmi a programami Happy. Takisto sa nedá znížiť variant Happy paušálu, pokiaľ ste si ho aktivovali s viazanosťou a telefónom.

Ak máte záujem o vianočné odmeny a zostávajú vám napríklad už len dva či tri mesiace viazanosti, požiadajte operátora o jej odpustenie. V minulosti zvykli mobilní poskytovatelia ľuďom vyjsť v ústrety. Stačí zavolať na infolinku či zájsť do predajne.

5. Mobil od operátora: Áno či nie?

Operátori ponúkajú dotácie na telefón, pokiaľ sa zaviažete využívať služby a platiť faktúry na istú dobu. Dvojročné zmluvné obdobie je roky bežné v prípade Orangeu a Telekom, nedávno naň prešlo aj O2 . Operátor symetricky pozvyšoval i výšku bonusov.

  • Hlavne porovnávajte – vždy sa pozrite aj na plnú cenu telefónu, ktorú deklaruje operátor a porovnajte si ju napríklad cez porovnávač cien – Heureka.sk či Pricemania.sk. Prepočítajte si, či náhodou operátor s plnou sumou za mobil nepreháňa a koľko vlastne reálne vďaka dotácii ušetríte.
  • Niektoré telefóny sa oplatia viac – Rýchlo sa oplatí konať kvôli riziku, že neskôr by už daný model nemusel byť dostupný vôbec. Stále sa nájde hŕstka modelov u operátorov, ktoré sa pri kombinácii s vybraným paušálom naozaj oplatia.
  • Na zváženie je takisto viazanosť – najmä v prípade dvojročnej viazanosti hrozí, že sa situácia na trhu zmení a zákazník bude mať odrazu menej výhodný paušál.
  • Nekupujte si predražený paušál – zvyčajne sa neoplatí priplácať si za neobmedzené služby či napríklad stovky minút volaní len preto, aby ste získali lacnejší mobil. Paušál si vyberajte podľa vašich reálnych potrieb.