26.2.2015 06:00 | MobilMania

Samsung Galaxy S6: Čo prinesie očakávaný supertelefón

Zdroj: archív

Pozrime sa na dôležité informácie o novom top smartfóne juhokórejského producenta, ktoré doteraz rezonovali internetom.

Prinesie Samsung Galaxy S6 revolúciu? Presne na túto otázku budeme poznať odpoveď už 1. marca, kedy bude nový špičkový mobil juhokórejského producenta predstavený. Poďme si ale predtým ešte raz v kocke zhrnúť všetko, čo o očakávanom telefóne doteraz vyplávalo na povrch.

Čítajte aj Samsung Galaxy S6: Čo prinesie očakávaný supertelefón

Konečne kov alebo nie?

Samsung sa až donedávna pri svojich smartfónoch zubami nechtami držal plastovej konštrukcie, ktorá ale pri pohľade na niektoré konkurenčné modely predsa len nevzbudzovala potrebný punc luxusu. Všetko sa ale postupne začalo obracať po neistých krôčikoch v podobe modelu Galaxy Alpha s kovovým rámom, na ktorý nadviazala línia Galaxy A.

Všetci preto prirodzene očakávajú, alebo lepšie povedané pevne dúfajú, že nový Galaxy S6 si nespraví hanbu a kovové telo ponúkne tiež. Tieto domnienky potvrdzujú i doterajšie úniky fotografií, z ktorých sú zrejme najznámejšie snímky kovového zadného krytu .

fotogaléria
Fotka údajného zadného krytu telefónu Galaxy S6 Zdroj: Nowhereelse.fr

So sebavedomými špekuláciami však mierne otriasla iná správa, podľa ktorej Samsung pri výrobe narazil na vážne problémy. Tie majú zapríčiniť, že napriek prvotnému zámeru s celokovovým telom bude napokon „es-šestka“ vzadu spoliehať na polykarbonát pokrytý sklom . Najnovšie správy ale opäť hovoria výhradne o kove. Kto sa v tom má vyznať?

Poriadne nadupaný hardvér

Top zariadenia výrobcov by mali určite ponúknuť aj poriadne výkonný hardvér a Samsung Galaxy S6 nebude výnimkou. Najskôr sa špekulovalo, že ikonický Kórejčan opäť príde v rôznych variantoch s iným čipsetom. Okrem najnovšieho Exynosu priamo z domácej kuchyne sa s mobilom spájal tiež Snapdragon 810.

Qualcomm ale nedávno oznámil, že prišiel o významného zákazníka a prakticky všetci si za nemenovaného partnera okamžite dosadili práve Samsung. Čo by mohlo stáť za týmto rozhodnutím, je otázne. Niektorí sa domnievajú, že príčinou sú údajné problémy nového Snapdragonu s prehrievaním, iní za tým naopak vidia obchodnú stratégiu uprednostňovania vlastných procesorov Exynos.

fotogaléria
Čipset Samsung Exynos 7420 má ponúknuť úctyhodný Zdroj: news.mydrivers.com

Tak či onak, webom už nejaký čas kolujú snímky z benchmarkov, ktoré Galaxy S6 pasujú do roly nového výkonnostného kráľa medzi smartfónmi. V nástroji AnTuTu si mal nový Samsung vyslúžiť skóre 60 978 bodov. Výkonný čipset Exynos 7420 s ôsmimi procesorovými jadrami sa má pritom opierať až o 3 GB RAM.

Jemný displej a poriadny foťák

Zvyšok výbavy ale taktiež zrejme nesklame. Hovorí sa o 5,1-palcovom displeji s QHD rozlíšením (2 560 × 1 440 pixelov), 20Mpx zadnom fotoaparáte a 5Mpx prednej kamere. Vnútorné úložisko má ponúknuť kapacitu minimálne 32 GB. Zatiaľ ale nie je jasné, či bude prítomný aj slot na Micro SD kartu pre jej rozšírenie.

Ako operačný systém by už mal byť použitý najnovší Android Lollipop. Podľa tradície Samsungu bude obohatený o grafickú nadstavbu Touchwiz, ktorá by už ale oproti súčasnej verzii mala byť výrazne osekaná a zároveň menej náročná na systémové prostriedky. Výkonný hardvér by tak mal byť tiež synonymom plynulého a svižného zariadenia.

Príde aj s krivým súrodencom?

Po vzore minuloročných kúskov Galaxy Note 4 a Note Edge sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme podobného postupu i v prípade „es-šestky“. Okrem bežného modelu by sme sa teda mali dočkať tiež jeho súrodenca so zahnutým displejom minimálne pozdĺž jedného z okrajov.

fotogaléria
Pravdepodobný Samsung Galaxy S6 „Edge“ (zdroj: Zdroj: explore.t-mobile.com

Tento fakt dokladá tiež obrázok zverejnený operátorom T-Mobile US , ktorý ukazuje potenciálny Samsung Galaxy S6 „Edge“ zboku, kde môžeme zahnutie displeja zreteľne pozorovať. Obrázok okrem toho naznačuje, že minimálne zakrivený variant telefónu predsa len kovovú konštrukciu ponúkne.

V útrobách by ale pri oboch modeloch mal tikať identický hardvér. Či sa nejaké výraznejšie zmeny udejú po stránke veľkosti uhlopriečky či fotografickej výbavy, je nateraz otázne.

Čítajte aj Samsung Galaxy S6: Čo prinesie očakávaný supertelefón

Nebude lacný, ponúkne viac farieb

Vzhľadom na to, že telefóny budú istý čas predstavovať vrchol ponuky Samsungu, nemôžeme očakávať práve ľudové ceny.

Podľa doterajších únikov si za najlacnejšiu verziu „rovného“ Galaxy S6 s 32 GB pamäte výrobca zapýta 749 eur, pričom 64GB a 128GB verzie budú stáť 849, respektíve 949 eur.

Zahnutý Galaxy S6 by mal začínať na 849 eurách (32 GB), prechádzať cez 949 eur (64 GB) a v prípade 128GB variantu napokon končiť na 1 049 eurách.

Treba mať ale na pamäti, že nemusí ísť o finálne sumy a taktiež nie je jasné, či budú v oboch prípadoch skutočne na výber tri modely s rôznou kapacitou vnútornej pamäte.

Podľa únikov už ale zrejme poznáme i farebné varianty telefónov. Záujemcovia by mali mať na výber z tmavomodrej, modrozelenej, zlatej a bielej farby.

Očakávania sú veľké

Juhokórejský výrobca si doteraz razil skôr cestu drobných evolučných krokov. Ako sa ale ukázalo, s narastajúcim tlakom najmä čínskych producentov táto stratégia prestala stačiť a atraktivita značky začala strmo klesať.

I am #TheNextGalaxy. See what inspired me at #Unpacked. https://t.co/r9hNJnrMP5 — SamsungMobile (@SamsungMobile) 20. Únor 2015

Samsung Galaxy S6, prípadne aj jeho zakrivený variant, majú teda jasný cieľ – strhnúť pozornosť zákazníkov i odborníkov na svoju stranu stoj čo stoj. Podľa doterajších únikov, ktoré neustále stupňujú očakávania, má našliapnuté dobre. Sme teda zvedaví, či nám 1. marca naozaj spadnú sánky.