28.7.2015 09:21 | MobilMania
Video

OnePlus 2 oficiálne predstavený. Cenou stále poteší

Zdroj: OnePlus

Zabijak vlajkových lodí sa po roku vracia. Poznáme jeho cenu a hlavné prednosti.

Mladý čínsky výrobca OnePlus konečne predstavil svoju novú vlajkovú loď. Tentoraz ide o „zabijaka vlajkových lodí“ nie pre rok 2015, no až pre ten budúci. Spoločnosť si tak vo vyhláseniach naozaj trúfa.

OnePlus 2 prinesie v porovnaní s predchádzajúcim modelom vylepšený displej, fotoaparát a batériu. Prinesie aj niekoľko inovácií. Hoci jeho cena podľa očakávaní stúpla, stále si udržala v rozumných číslach.

Výrobca smartfón predstavil dnes nadránom, a to netradičným spôsobom - prostredníctvom virtuálnej reality. Záznam si môžete pozrieť na portáli YouTube.

(Ne)kompromisný výkon

Ako sme už nedávno informovali , zariadenie príde na trh s vlajkovou loďou medzi procesormi – Snapdragonom 810 od Qualcommu. Dopĺňa ho výkonné grafické jadro Adreno 430. Kvôli obavám z prehrievania však OnePlus urobilo drobné ústupky. Hlavným z nich je podtaktovanie čipsetu na 1,8 GHz.

Úplnou novinkou medzi smartfónmi je 4GB operačná pamäť. K používateľom sa však dostane len v 64GB verzii zariadenia. Menší, 16GB model ponúkne len 3 GB tak, ako tomu bolo v prípade OnePlus One. Rovnako ako doposiaľ, ani tentoraz nie sú podporované pamäťové karty.

Zariadenie si zachovalo uhlopriečku displeja (5,5 palca) i pôvodné FullHD rozlíšenie (1 080 × 1 920 pixelov). Napriek tomu by však mal byť IPS LCD panel chránený odolným sklom Gorilla Glass 4 pokrokom. Vďaka kontrastnému pomeru 1 500:1 má poskytnúť kvalitnú zobrazovaciu schopnosť na priamom slnku i v nočných hodinách.

Práve nižšie rozlíšenie vyplýva z filozofie výrobcu, ktorý sa podľa vlastných slov nechce hnať za najlepšími číslami. Pre používateľa to predstavuje dve podstatné výhody – možné zlepšenie výkonu v porovnaní s 2K displejmi či inými. Zároveň aj predĺženie výdrže zariadenia.

Práve dlhou dobou prevádzky vynikal predchádzajúci model, pričom OnePlus 2 by ho v tomto smere mohol prekonať. Snapdragon 810 (navyše podtaktovaný) by mal ponúknuť energeticky menej náročnú prevádzku, pričom kapacita batérie sa medziročné zvýšila o 10 percent. Nová vlajková loď totiž disponuje 3 300mAh akumulátorom.

Zariadenie ale neponúkne funkciu rýchleho nabíjania Quick Charge. Spoločnosť rovnako dávnejšie avizovala, že neponúkne ani možnosť bezdrôtového nabíjania. Technológia je podľa nej pomalá a neefektívna. K dispozícii nebude ani NFC.

Prekvapí fotoaparát?

Hoci predchádzajúci test YouTubera Marquesa Brownleeho ukázal, že OnePlus 2 nebude žiadny „fotomobil“, smartfón prichádza so zaujímavými novinkami.

fotogaléria
Porovnanie fotoaparátov jednotlivých výrobcov Zdroj: Marques Brownlee

13Mpx fotoaparát totiž príde s optickou stabilizáciou obrazu, ktorou podľa dohadov telefón nemal disponovať. Lepšie fotografie pomôže zabezpečiť aj duálny LED blesk a clonové číslo f/2.0. Potvrdený bol aj laserový autofocus. Smartfón vďaka nemu dokáže zaostriť na objekt v priebehu asi štvrť sekundy.

Prekvapením je veľkosť pixelov na úrovni 1,3 mikrometra, čo je údajne doterajšie maximum pre 13Mpx snímač. Veľkosť bodov je tak asi o 35 % väčšia v porovnaní s konkurenciou, čo má zaručiť lepšie fotografie najmä pri nedostatku svetla.

Samozrejmosťou je nahrávanie 4K videí a spomalených videí s frekvenciou 120 snímok za sekundu. Predný fotoaparát má veľkosť 5 Mpx.

Chce osloviť inováciami

Práve niekoľko inovácií je odôvodnením, prečo OnePlus nový smartfón propaguje v súvislosti s budúcim rokom.

fotogaléria
Rozmiestnenie ovládacích prvkov si zvolí Zdroj: OnePlus

Telefón prinesie identifikáciu pomocou odtlačkov prstov, pre ktorú na prednom paneli pribudlo hardvérové tlačidlo podobné tomu u Samsungov. Výrobca chce funkciou konkurovať Touch ID od Apple, pričom systém OnePlus je vraj rýchlejší. Zariadenie odblokuje v priebehu pol sekundy a pamätá si päť rôznych profilov odtlačkov.

U Apple sa firma inšpirovala aj pri takzvanom „alert slideri“. Trojpolohové tlačidlo na ľavej strane zariadenia slúži na prepínanie profilov notifikácií. Tie môžu byť vypnuté, zapnuté, prípadne budú povolené len tie „prioritné“.

Novinkou je aj avizovaný USB Type-C konektor, ktorý dopĺňa patentovaný Type-A (bežný) reverzibilný konektor pre PC. K dispozícii bude aj malý adaptér, vďaka ktorému bude možné do nového vstupu na smartfóne pripojiť aj staršie microUSB príslušenstvo.

Dostupné budú dva sloty pre nanoSIM karty. Oba podporujú rýchle 4G pripojenie.

Kvalitná konštrukcia a vymeniteľné kryty

Naplnili sa aj očakávania o kvalitnejšom tele zariadenia. To bude vyrobené z pružnej zliatiny hliníka a horčíka. Aj vďaka tomu sa hmotnosť zariadenia vyšplhá na 175 gramov.

fotogaléria
Aj tento rok sa dočkáme takzvaných Swype Covers Zdroj: OnePlus

Hoci batéria nie je vyberateľná, zadný kryt telefónu sa dá ľahko vymeniť. Jeho základné prevedenie Sandstone Black môžu používatelia zameniť za bambus, palisander, čiernu marhuľu alebo kevlar.

Napriek tomu, že výrobca zachoval rovnakú uhlopriečku, šírka a výška zariadenia sa zmenšila o milimeter. Naopak hrúbka zariadenia narástla takmer až na jeden centimeter.

Vlastný systém: Bezpečnosť a prispôsobiteľnosť

OnePlus 2 na trh príde s operačným systémom Oxygen OS, založeným na Androide 5.1 Lollipop. Hoci nepôjde o čistý Android, výrobca sa mu snažil čo najviac priblížiť.

Softvér zaujme najmä možnosťami prispôsobenia, ľahkým menením farebných schém, ikon a tém. Ponúkne aj gestá na uzamknutej obrazovke.

Netradične sú spracované kapacitné tlačidlá. Obe majú totiž graficky rovnaké vyobrazenie. Dôvodom je opäť možnosť prispôsobenia. Používateľ si môže vybrať rozmiestnenie jednotlivých ovládacích prvkov podľa toho, či je pravák alebo ľavák.

Oxygen OS zároveň ponúkne pokročilú správu nastavení. Jednotlivým aplikáciám tak môže používateľ prideliť práva podľa vlastného uváženia. V základnej výbave smartfón príde s predinštalovanou klávesnicou SwiftKey.

fotogaléria
Pozvánky budú dostupné aj vo fyzickej podobe Zdroj: OnePlus

Cena a dostupnosť

Čerstvo ohlásený OnePlus 2 sa do predaja dostane 11. augusta. Cena 16GB verzie pritom začína na 339 eurách, čo je stále veľmi atraktívna suma. Za výkonnejší 64GB variant si výrobca vypýtal 399 eur.

Zariadenie je spočiatku dostupné opäť len na pozvánky. Tie je možné získať napríklad na fóre spoločnosti. Záujemcovia sa môžu zároveň prihlásiť na poradovník zadaním svojej e-mailovej adresy. Na tie bude OnePlus postupne zasielať pozvánky, ktorých by malo byť tento rok 30 až 50-krát viac.

Na poradovník sa dovedna prihlásilo takmer 400-tisíc záujemcov. Uprednostnení budú tí, ktorí sa na fóre výrobcu registrovali ešte začiatkom minulého roka.

Názov zariadenia OnePlus 2
Rozmery 151,8 × 74,9 × 9,85 mm
Hmotnosť 175 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (401 ppi)
Čipset Snapdragon 810 (v2.1)
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A57 1,8 GHz, 4 jadrá Cortex-A53)
Grafické jadro Adreno 430
Operačná pamäť 3 GB / 4 GB
Priestor pre dáta 16 GB / 64 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Oxygen OS (Android 5.1 Lollipop)
Cena s DPH 339 eur (16GB model), 399 (64GB model)