18.5.2016 09:17 | Bleskovky MobilMania.sk

Orange: Do konca roka budeme mať 4G pre 80 percent ľudí

Zdroj: MobilMania.sk

Operátor chystá aj tento rok investície do najnovšej mobilnej siete. LTE siete sa dočkajú aj obyvatelia menších obcí.

Najväčší mobilný operátor chce tento rok výraznejšie rozšíriť sieť štvrtej generácie. Z miest mu chýba pokryť už iba Gabčíkovo a Strážske. Pri rýchlej sieti sa tak výraznejšie zameria na obce.

Operátor bol jediným z dvoch, ktorí svoje plány do konca roka dosiaľ neprezrádzali. O2 a 4ka už svoje plány oznámili, Telekom o konkrétnych číslach pokrytia pri 4G nehovorí.

fotogaléria
ikona orange LTE Zdroj: archív

„V súčasnosti má Orange najvyššie kombinované 3G a 4G pokrytie širokopásmovým internetom spomedzi operátorov na úrovni 95% obyvateľstva,“ uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

K 25. aprílu 2016 bola 3G sieť dostupná pre 93,3 populácie. 4G sieťou provider pokrýval 65,1 percenta ľudí. „V prvom polroku 2016 sa cielene zameriavame hlavne na zvyšovanie kapacity a dostupnosti našej 3G siete,“ dodala. Má ísť napríklad o pripájanie mobilných vysielačov na optiku.

Operátor sa tak vraj chce pripraviť na rastúcu potrebu zákazníkov po rýchlych mobilných dátach.

Čítajte aj Orange: Do konca roka budeme mať 4G pre 80 percent ľudí

Výrazné rozšírenie LTE

Orange má aktuálne druhú najväčšiu 4G sieť. Minimálne takúto pozíciu si chce zachovať aj do konca roka. V najbližších mesiacoch chce výrazne rozširovať práve LTE.

fotogaléria
Aktuálne pokrytie 4G siete Orangeu Zdroj: Orange

„V druhom polroku 2016 sa chceme zamerať na ďalšie zvyšovanie pokrytia našou 4G sieťou tak, aby sme ňou do konca roka pokryli približne 80% populácie,“ povedala pre MobilManiu zástupkyňa operátora.

LTE sieť tak zrejme dorazí najmä do obcí. Pravdepodobne ale pokryje posledné dve mestá a bude zlepšovať 4G aj v ďalších lokalitách. 

Telekom s najväčšou sieťou

Ku koncu marca tohto roka bolo 4G odTelekomu pre 76,2 percenta populácie. Aké pokrytie chce operátor dosiahnuť do konca roka, nie je známe. Spoločnosť takéto údaje štandardne neposkytuje.

O2 pokrývalo na konci minulého roka svojou rýchlou sieťou 25 percent populácie – do konca roka má byť 4G pre takmer 60 percent ľudí.

4ka mala v polovici decembra LTE pre polovicu populácie , odvtedy sieť rozširovala – vyššie percento pokrytia ale neuviedla. Pôvodný plán pokryť štyri pätiny populácie zredukovala približne na 60 percent. Zdôvodnila to najmä tým, že sa chce zamerať na zlepšenie siete v lokalitách, kde ju už má.

Riaditeľ skupiny DanubiaTel, ktorá 4ku vlastní, Miroslav Strečanský uviedol, že by pokrytie malo prekročiť 70 percent.

Všetky údaje o pokrytí obyvateľov pochádzajú priamo od mobilných operátorov. Uvádzame najnovšie známe hodnoty – niektorí operátori ich zverejňujú len raz za dlhší čas.