30.6.2016 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Google vraj pracuje na vlastných smartfónoch. Prvý by mal prísť ešte tento rok

Zdroj: Google

Spoločnosť chce týmto krokom údajne zakročiť proti prílišnej fragmentácii Androidu.

Google údajne plánuje vyrábať smartfóny pod vlastnou značkou. Týmto krokom by chcel údajne získať väčšiu kontrolu nad operačným systémom Android. Prvé zariadenia by podľa zdroja z prostredia spoločnosti mali uzrieť svetlo sveta do konca tohto roka. Informuje o tom The Telegraph.

Google bol v oblasti hardvéru doposiaľ známy najmä svojím radom smartfónov s označením Nexus. Výrobu týchto zariadení však doteraz prenechávala rôznym výrobcom ako LG alebo HTC. Stratégiu však údajne plánuje Google v dohľadnej dobe zmeniť. Hlavným má byť snaha o získanie ešte väčšej kontroly nad svojím operačným systémom Android.

Google sa vraj chystá prevziať výrobu svojich Zdroj: Google

Aj keď je Android najpoužívanejší operačný systém na trhu s mobilnými telefónmi, každý výrobca ho upravuje podľa seba. Mnohí z nich pritom vytvárajú pre platformu vlastné aplikácie, ktoré sú pre tie pôvodné od Googlu konkurenciou. Navyše niektorí používatelia musia na aktualizáciu operačného systému čakať celé mesiace.

Chce súperiť s Apple

Ďalšou motiváciou by mohla byť snaha priblížiť sa svojmu najväčšiemu rivalovi na trhu so smarfónmi, firme Apple.

Čítajte aj Google vraj pracuje na vlastných smartfónoch. Prvý by mal prísť ešte tento rok

Už minulosti sme pritom priniesli informáciu, že spoločnosť plánuje prevziať výrobu Nexusov pod vlastné krídla. V tejto chvíli však nevieme, či aj nová línia ponesie meno Nexus alebo ju spoločnosť predstaví pod novými názvom X.

Predstavitelia spoločnosti tieto informácie odmietli komentovať. Nedávno pritom výkonný riaditeľ Googlu Sundar Pichai vyhlásil, že Google sa bude ešte viac usilovať o podporu zariadení línie Nexus, na ktorej v súčasnosti spolupracuje s taiwanským výrobcom HTC.

Na druhej strane firma tento rok najala bývalého prezidenta Motoroly Ricka Osterloha. V Gooogle zastáva pozíciu riaditeľa novej hardvérovej divízie.

Čítajte aj Google vraj pracuje na vlastných smartfónoch. Prvý by mal prísť ešte tento rok