23.7.2014 11:30 | MobilMania

Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Zdroj: archív

Pozrite si prehľad chystaných noviniek zo sveta smartfónov, ktoré sa nepochybne objavia na vrcholoch rebríčkov záujmu.

Poprední výrobcovia smartfónov sa neustále snažia bojovať o zákazníkov zvyšovaním ich výkonu a vylepšovaním výbavy. V horizonte niekoľkých týždňov by sa na trhu mali objaviť inovované verzie súčasných top modelov, ako napríklad Samsung Galaxy S5 alebo LG G3 . V súvislosti s nimi sa často pretriasa prívlastok „Prime“.

Uvedenie „Prime“ modelov so sebou z dlhodobého hľadiska môže priniesť niekoľko výhod. Medzi najzásadnejšie môže patriť predĺženie doby podpory zo strany výrobcu, čo by napríklad prinieslo väčší počet aktualizácií operačného systému aj pre pôvodný model.

Okrem inovovaných modelov sa môžeme tešiť aj na očakávané septembrové ohlásenie iPhonu 6 od Apple a noviniek od Sony. Predstaviť nám má modely Xperia Z3 a Z3 Compact, ktoré sa nám už ukázali na fotografiách.

Samsung Galaxy F (S5 Prime): Rýchlik prezlečený do kovu

Medzi smartfóny, ktoré prídu na trh s vylepšenými parametrami, sa zrejme zaradí vo februári predstavený Samsung Galaxy S5 . Spočiatku sa ako o názve pre chystanú novinku hovorilo o označení Galaxy S5 Prime, najpravdepodobnejšie sa však novinka dostane na trh pod názvom Galaxy F .

Výraznú zmenu má podstúpiť zadný kryt, ktorý bude vyrobený z brúseného hliníka a nahradí plastový kryt z pôvodného modelu, vďaka čomu bude zariadenie pôsobiť prémiovejším dojmom. Medzi ďalšie zmeny bude patriť vylepšený pomer veľkosti displeja k telu a tiež tenší rámik okolo zariadenia.

Podľa informácií zverejnených na sociálnej sieti Twitter používateľom @evleaks bude novinka dostupná v dvoch farebných variantoch – „crystal clear“ a „perfect golden“.

fotogaléria
Samsung Galaxy F - „crystal clear“ (zdroj: Zdroj: @evleaks

Zmenu by sme mali zaregistrovať aj na kvalite displeja. Full HD rozlíšenie (1 920 × 1 080 pixelov) má byť totiž podľa informácií portálu Phonearena.com nahradené Quad HD rozlíšením (2 560 × 1 440 obrazových bodov). Pôvodná špekulácia o zmene veľkosti uhlopriečky na 5,24 palca sa zrejme nepotvrdí a na trh príde s rovnakou uhlopriečkou ako Galaxy S5 (5,1 palca).

fotogaléria
Samsung Galaxy F - „perfect golden“ (zdroj: Zdroj: @evleaks

Zoznam vylepšených parametrov rozšíri aj navýšenie veľkosti RAM na 3 GB. Výpočtový výkon zabezpečí čip Snapdragon 805 so štyrmi procesorovými jadrami Krait 400 taktovanými na 2,7 GHz (pôvodne Snapdragon 801 s 2,5 GHz) a grafikou Adreno 420, informuje Sammobile.com .

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Chýbať by nemala ani čítačka odtlačkov prstov, funkcia merania srdcového tepu, podpora LTE sietí a 16Mpx zadný fotoaparát s ISOCELL technológiou známou z Galaxy S5. ISOCELL je technológia pre obrazové snímače CMOS zlepšujúca ich svetelnú citlivosť, vďaka čomu dosahujú vyššiu kvalitu snímok pri zlých svetelných podmienkach.

Podľa špekulácií sa má novinka na trhu objaviť približne v septembri. V rovnakom čase je očakávané predstavenie nového iPhonu 6 . Galaxy F tak zrejme bude odpoveďou Samsungu na pripravovanú novinku od spoločnosti Apple. Informácie o cene zatiaľ nie sú známe, pravdepodobne sa však bude pohybovať nad hranicou 600 eur , teda rovnako ako Galaxy S5 pri uvedení do predaja.

LG G3 Cat. 6: V znamení LTE

fotogaléria
LG G3 Cat. 6 (zdroj: gforgames.com) Zdroj: Gforgames.com

V nastolenom trende nezaostáva ani firma LG, ktorá má priniesť inovovaný LG G3 . Zmena nebude na prvý pohľad viditeľná ako pri Galaxy F od Samsungu.

LG stavilo na kartu rýchlych dátových prenosov. Novinka ponúkne len modernejší čipset Snapdragon 805 od Qualcommu s podporou štandardu LTE-Advanced pre vysokorýchlostné dátové prenosy s rýchlosťou do 225 Mbps. Ostatné parametre by mala zdediť po svojom predchodcovi.

LG G3 Cat. 6 sa už objavil v predpredajovej ponuke kórejského e-shopu.  Portál Gforgames.com informuje , že novinka vraj dorazí na trh 25. júla.

Novinka bude spočiatku dostupná len na domácom kórejskom trhu. Jej dostupnosti v ostatných častiach sveta momentálne nenahráva slabé rozšírenie technológie LTE-A. Rovnako nie sú známe ani informácie o cene.

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Ďalší HTC One: Snapdragon 805 a rýchle dáta

Už dávnejšie sa objavili špekulácie aj o „Prime“ verzii vlajkovej lode od taiwanského výrobcu HTC. Rovnako ako Samsung a LG, aj firma HTC zrejme použije procesor Snapdragon 805. Zabojovať o priazeň kupujúcich sa má pokúsiť aj s 5,5 palcovým Quad HD displejom (2 560 × 1 440 pixelov). Oproti modelu M8 sa bude inovácia týkať aj ďalších komponentov, o ktorých sme vás informovali pred pár mesiacmi.

Rendery HTC One Prime (zdroj: @evleaks )

Pôvodné informácie spomínali septembrový dátum uvedenia novinky na trh. Najnovšie indície však hovoria o príchode telefónu až v budúcom roku. Údajne bude vystupovať pod označením HTC M9. V prípade potvrdenia týchto zvestí by ale už pravdepodobne išlo o plnohodnotného nástupcu HTC One (M8).

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

iPhone 6: Väčší a rýchlejší

Koncom septembra je očakávané predstavenie novej generácie smartfónu od Apple. Šiesta generácia iPhonu má údajne priniesť opäť zväčšenie displeja. Mnoho únikov informácií hovorí o uhlopriečke 4,7 palca s rozlíšením 1 704 × 906 pixelov, čo znamená 416 ppi (pixel per inch – hustota pixelov na palec).

fotogaléria
Údajná podoba iPhonu 6 (zdroj: 9to5mac.com) Zdroj: 9to5mac.com

Objavuje sa aj zmienka o chystanom väčšom súrodencovi, ktorý má disponovať 5,5 palcovou uhlopriečkou. Možno sa dočkáme paralelného uvedenia „šestky“ v oboch veľkostiach. Displej má navyše disponovať zafírovým sklom , ktoré poskytuje nevídanú odolnosť voči mechanickému poškodeniu.

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Výpočtový výkon má dodávať 64-bitový procesor Apple A8, ktorý vraj tentoraz prekoná taktovaciu hranicu 2 GHz. Špekuluje sa aj o 13Mpx zadnej optike s optickou stabilizáciou obrazu, informuje stránka Macrumors.com. Novinka s hmotnosťou 113 gramov sa má začať vyrábať už tento mesiac v zlatej, šedej a čiernej farbe.

Xperia Z3: Posun k prémiovejšiemu dizajnu

Čoraz viac informácií sa objavuje aj o pripravovanej novinke od japonského výrobcu. Na internete sme mali možnosť vidieť i fotografie smartfónu Sony Xperia Z3. Tie ukazujú posun k prémiovejšiemu dizajnu. Zadný kryt má byť údajne vyrobený zo skla. Zmenou prejde aj rám po obvode novinky, ktorý bude oproti Xperii Z2 výraznejšie zaoblený.

Xperia Z3 má disponovať štvorjadrovým čipom Snapdragon 801 taktovaným na 2,3 GHz, grafikou Adreno 330, 3 GB RAM a tiež LTE konektivitou, informuje Techradar.com. Rovnaký zdroj uvádza aj prítomnosť OS Android vo verzii 4.4.4. Fotoaparát má zachytávať snímky v 20,7Mpx rozlíšení rovnako ako Xperia Z2.

Údajné fotografie Xperie Z3 (zdroj: xperiablog.net )

Prednedávnom sme vás informovali taktiež o uniknutých špecifikáciách Xperie Z3 Compact. Tá má ponúknuť 4,5 palcový HD displej (1 280 × 720 pixelov), procesor Snapdragon 801 a 2 GB RAM.

Predstavenie oboch noviniek sa očakáva koncom augusta, prípadne začiatkom septembra na veľtrhu IFA v Berlíne.

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Samsung Galaxy Note 4: Prišiel čas pre ohnutý displej?

Na veľtrhu IFA v Berlíne zrejme uvidíme aj tabletofón Galaxy Note 4. V benchmarkovacom nástroji AnTuTu sa totiž objavila zmienka o chystanej novinke, ktorá môže naznačovať jej skorý príchod.

Z porovnávacieho testu AnTuTu sa dozvedáme, že Note 4 by mal zamieriť na trh v dvoch verziách. Zatiaľ čo variant s procesorom Snapdragon 805 pravdepodobne zostane na domácom kórejskom trhu, v Európe sa zrejme objaví verzia s čipom Exynos 5433.

Prednej strane tabletofónu by mal dominovať 5,7-palcový Super AMOLED displej s Quad HD rozlíšením (2 560 × 1 440 obrazových bodov). Na vybraných trhoch bude údajne k dispozícii aj model s čiastočne zakriveným displejom.

Note 4 príde na trh v rovnakých farbách ako Galaxy S5 – „electric blue“ (modrá) a „copper gold“ (zlatá), informuje používateľ @evleaks na Twitteri.

Čítajte aj Chystané TOP smartfóny: Vysoký výkon a bohatá výbava

Na ktorý top model sa najviac tešíte vy? Podeľte sa o názor v diskusii pod článkom.