14.4.2014 07:14 | MobilMania

Tesco mobile: Chystáme novinky, chceme aj LTE

Zdroj: archív

Značkový operátor by rád ponúkol rýchlejšie dáta. Chce prepojiť Tesco služby. O detailoch nehovorí.

Tesco mobile prezradil niečo zo svojich najbližších plánov. Novinky vraj chystá možno už na tento rok. Služba, ktorá využíva mobilnú sieť Telefóniky, sa chystá zákazníkom ponúknuť aj LTE internet.

Hlavnou ponukou, ktorú operátor predstavil v minulom roku, je zdvojnásobovanie kreditu a neobmedzené volania na Tesco mobile čísla. Obchodný reťazec hovorí, že novinka sa osvedčila. „Viac ako 90 percent zákazníkov Tesco Mobile vlastní tiež kartu Clubcard,“ vraví šéf projektu Tesco mobile James McQuillan.

Tesco: Chceme prepojiť služby

Tesco Mobile Zdroj: archív

Ďalšie zmeny vraj prídu možno už tento rok. „Máme pripravených pár zaujímavých prepojení s inými oblasťami biznisu Tesca,“ prezradil McQuillan. O čo presne pôjde, nespresnil.

Tesco aktuálne spolupracuje pri svojom mobilnom operátorovi s Telefónikou. Tá mu prepožičiava svoju sieť za dohodnutých podmienok. McQuillan hovorí, že majú „skvelý vzťah“. Na druhej strane ale dodáva, že sú zároveň aj konkurenti. „Nemôžeme im povedať o všetkých krokoch, ktoré realizujeme,“ povedal.

Na Slovensku nepoznáme klasických virtuálnych operátorov. Aj Tesco mobile je hlavne prepredajcom služieb Telefóniky, a teda partnerským projektom. Pravý „virtuál“ veľkoobchodne nakupuje telekomunikačné služby pre svojich zákazníkov od iného operátora a všetko ostatné si zabezpečuje vo vlastnej réžii.

Možno prídu rýchlejšie dáta

Zákazníci Tesco mobile zrejme budú môcť využívať rýchlejší mobilný internet. Operátor potvrdzuje, že LTE chce klientom ponúknuť. Najprv však musí O2 spustiť LTE sieť. Kedy sa tak stane, zatiaľ nevieme. Verejný test LTE beží už od roku 2012 , operátor si zároveň v aukcii vydražil vhodné frekvencie.

Aktuálne Tesco mobile ani neposkytuje žiadny väčší dátový balíček, ktorý by zahŕňal napríklad jeden či dva gigabajty dát. Dostupný je denný internet – 400 MB so stropom 50 centov. Alebo si môžete zvoliť 500 MB dát na mesiac 5 eur.

Zatiaľ najmä predplatenky

„V tejto chvíli sa zameriavame najmä na predplatené karty,“ hovorí McQuillan. Pripúšťa však, že do budúcna sa to možno zmení. „Vieme, že zákazníci sa radi zaviažu k paušálu iba vtedy, ak budú s našimi službami spokojní,“ uzavrel.

V ponuke Tesco mobile je aktuálne jediný paušál pod označením „tri100“. Stojí 10 eur mesačne a zahŕňa 100 minút na volania v Tesco mobile, 100 minút do ostatných sietí, 100 SMS do všetkých sietí a 100 bodov do vernostného systému Clubcard.

Značkových ubúda. Vstúpi pošta?

Do budúcna chce Tesco prehodnotiť aj ponuku dotovaných zariadení. Teraz predáva aj telefóny , hoci bez akýchkoľvek zliav či bonusov. Paušál je bez viazanosti.

Tesco mobile v decembri 2013 ohlásil , že má 100 tisíc aktívnych zákazníkov. Naprieč značkovými operátormi je aktuálne jediným, poriadne fungujúcim projektom. FunFón je po odchode Fun rádia iba v réžii Orangeu. Novú ponuku predstavil nedávno.

Swan Mobile pozastavil web a samotný Swan sa pripravuje hlavne na pôsobenie v pozícii plnohodnotného operátora. Špekuluje sa, že na trh by mohla vstúpiť Slovenská pošta ako virtuálny či značkový operátor. Či sa tak naozaj stane, firma ešte nepovedala.