18.9.2014 13:56 | MobilMania
Video

iPhone 6 a 6 Plus: Obri v zahraničných recenziách

Zdroj: archív

Prvý dojem prekričí všetky ostatné novinky: iPhone 6 je obrovský! A platí to aj keď hovoríme o menšom modeli.

Veľkosť je hlavné posolstvo, ktoré prináša prvá zahraničná recenzia. Takmer nikto nezabudol pripomenúť Applu jeho kázanie o ergonómii malých displejov z rokov minulých.

Porovnanie veľkého iPhonu 6 Plus je jednoduché - na výšku je o sedem milimetrov väčší ako Samsung Galaxy Note. Úhlavný konkurent však má o dve desatiny palca väčší displej. Pre oba modely platí, že sa lepšie ovládajú oboma rukami. Z jednej ruky telefóny ľahko kĺžu a tak nejeden recenzent poznamenal, že sa mu osvedčil nejaký druh puzdra.

Čítajte aj iPhone 6 a 6 Plus: Obri v zahraničných recenziách

iPhony vyrástli. Hejteri budú hejtovať, Applisti prikyvovať. Recenzenti našli reálne prínosy, len krajčírky budú musieť prešívať vrecká...

Otázkou bol dizajn. Na fotkách nič moc, ale čakali sme na prvé dojmy, iPhony vždy bolo treba vidieť naživo. Želaný efekt sa ale tentoraz nedostavil, široké plastové linky na chrbte jednoducho nevyzerajú dobre ani na fotkách, ani v reáli. A čo nad rovinu chrbta vystupujúci foťák ? Esteticky hrozné, ale telefón sa vďaka nemu lepšie dvíha z dosky stola.

fotogaléria
Vinou plastových čar na zádech si šestka zřejmě Zdroj: Apple

Displej iPhonu 6 Plus je to najjemnejšie, čo Apple kedy napchal do telefónu, je jasnejší a má živšie farby, ako Retina na minuloročnom iPhone 5s . Už raz sme porovnávali so Samsungom, takže si to zopakujme. Na tejto dvojici je príkladne vidieť kontrast AMOLEDu a IPS - Samsung má ostrejšie, jasnejšie farby, ďaleko lepšiu čiernu, Apple je prirodzenejší, bližšie realite.

Došlo aj na porovnanie s QHD displejom (modelu LG G3 ) a podobne ako my, tiež v zahraničí prišli na to, že kým nevezmete do priameho porovnania lupu, k rozdielom sa prakticky nedopracujete.

A ešte raz veľkosť. iPhone 6 Plus má veľmi blízko najmenšiemu iPadu, ešte viac ho približuje landscape mód, ktorý na šírku otočí aj domovskú obrazovku. Už sa teším na analýzy, ktoré za pol roka budú skúmať, koľko veľké iPhony uhryzli z predajnosti malých iPadov. Podľa dojmov recenzentov to vyzerá, že iPad mini už len tak do ruky nevezmú.

fotogaléria
Nové iPhony mají blíže k tabletům nejen Zdroj: Apple

Apple si pri premiére nevyslúžil pochvalu za to, že fotoaparát znova zostal na ôsmich megapixeloch. Dojmy z testov ale zahnali pesimistické predpovede, foťák je vraj znateľne lepší. Technológia Focus Pixels sľubovala dvakrát rýchlejšie ostrenie. Za denného svetla je vraj ťažké hľadať rozdiel, ale za šera to naozaj funguje.

Za súmraku sa prejavil aj jeden z mála rozdielov medzi iPhonom 6 a 6 Plus - optická stabilizácia. Aj jej funkcia je poznať. Pochvalu si vyslúžil aj slow-motion režim, aj keď nenapraviteľní puntičkári chcú rovnakých 240 snímok za sekundu v plnom rozlíšení (iPhony to vedia „len“ v 720p).

Nový iOS 8 neprináša žiadne prevraty. S väčšou plochou nových displejov nový systém počíta, ale staré aplikácie nie, a tak vyzerajú ako keby boli písané pre seniorov s veľmi slabým zrakom. Obsahové polia sa síce vďaka automatickej úprave v iOS 8 natiahnu, takže vidíte viac, ale okolité lišty a ich tlačidlá sú nezvyčajne veľké. Pri tých najpoužívanejších aplikáciách sa to čoskoro spraví zásahom vývojárov, iné tak zostanú naveky.

Až vyskúšame všetko

Na vierohodný report o výdrži batérie je ešte skoro, ale recenzenti sa zhodli minimálne na tom, že k zhoršeniu nedošlo. Testy boli zatiaľ príliš krátke a intenzívne, než aby sa s iPhonom 6/6 Plus dal prežiť „bežný pracovný deň“, ale vyzerá to na zlepšenie. iPhone 6 vyzerá na deň a pol, iPhone 6 Plus s väčšou baterkou dokonca na dva celé pracovné dni v plnom záprahu.

fotogaléria
Výdrž „šestkových“ iPhonů by podle Applu ve Zdroj: The Verge

Novinky závislé na náväzných technológiách, ako sú volania cez LTE (VoLTE), volania cez Wi-FI alebo Apple Pay ešte nebolo možné vyskúšať. A tak sa portfólio noviniek neukázalo v plnej sile, takže sa nemožno čudovať, že sa všetky zahraničné recenzie dajú zhrnúť do jedinej vety: „iPhone 6 a 6 Plus sú staré dobré iPhony, len s veľkými displejmi.“

Čítajte aj iPhone 6 a 6 Plus: Obri v zahraničných recenziách

A je tá veľkosť k niečomu? Zvyknete si a už nebudete chcieť naspäť. Nakoniec, tak to kedysi bolo aj s prvými veľkými Androidmi a neskôr Windows telefónmi. Väčší displej a nové funkcie iOS 8 potom majú za následok, že recenzenti čoraz menej brali do rúk iPad, čoraz menej sadali k počítaču. Či je to dobre alebo nie, už nechám na vás...

TIP: Všetko o novom iPhone 6

Budeme pri štarte predaja

Redaktori MobilManie budú štart predaja sledovať naživo priamo z terénu. V piatok sa vyberieme do nemeckého Mníchova, do kamennej predajne Apple Store, aby sme vám sprostredkovali dojmy, ako vyzerá ošiaľ, ktorý sprevádza uvedenie iPhonu do predaja.

Tešiť sa môžete na množstvo fotiek, videá i naše komentáre. Sledujte nás na sociálnych sieťach a nič vám neunikne.

TIP: Prečítajte si pôvodný článok na MobilMania.cz