27.2.2015 18:00 | MobilMania

MWC 2015 sa blíži: Na toto sa môžeme tešiť

Zdroj: archív

Svoje najväčšie tromfy na MWC vytiahnu Samsung a HTC. V úzadí však nezostanú ani ostatní.

K téme:

Svet mobilných technológií bude už od budúceho týždňa žiť barcelonským veľtrhom Mobile World Congress 2015. Najväčší hráči na trhu s mobilnými zariadeniami často využívajú túto príležitosť na predstavenie svojich najhorúcejších a najdôležitejších noviniek.

Tohtoročné MWC nebude výnimkou. Tešiť sa tak môžeme na ukážky ďalšieho smerovania spoločností ako Samsung či HTC. Ticho v kúte nezostanú ani ostatní výrobcovia ako Sony, Huawei či LG. Predstavenie ich top zariadení z kategórie smartfónov síce potvrdené nie je, no predstaviť môžu novinky strednej či nižšej triedy.

Samsung hľadá cestu z krízy

Kórejský gigant nemá za sebou ľahký rok. Nelichotivé finančné výsledky a strata dynamiky rastu výrobcu dotlačili k prehodnoteniu svojej stratégie. Portfólio by tak malo byť výrazne užšie a prehľadnejšie, pričom na čele bude stáť nová vlajková loď, ktorá ponesie názov Samsung Galaxy S6 . Tomuto zariadeniu má hrdo sekundovať jeho súrodenec so zakriveným displejom , ktorý sa bude niesť v podobnom dizajnovom duchu.

Smartfón od Samsungu bude s najväčšou pravdepodobnosťou disponovať 5,1-palcovými displejom s QHD rozlíšením (2560 × 1440 pixelov), čipsetom Exynos 7420 s 8-jadrovým procesorom, 3 GB operačnej pamäte RAM, 20Mpx zadným fotoaparátom a 5Mpx prednou kamerou.

Čítajte aj MWC 2015 sa blíži: Na toto sa môžeme tešiť

O rýchly beh by sa mala postarať aj softvérová optimalizácia. Už dlho sa špekuluje o tom, že v záujme lepšej efektivity využívania systémových prostriedkov kórejský výrobca zásadne prekope i svoju nadstavbu TouchWiz. Rovnako by sme sa mali dočkať tiež výrazných zjednodušení z dizajnového hľadiska rozhrania.

fotogaléria
Displeje oboch chystaných smartfónov (zdroj: Zdroj: forum.xda-developers.com

Na verejnosť sa pritom dostali už prvé uniknuté obrázky nových zariadení , na ktorých sa nachádzajú obe novinky. Očividné je, že Galaxy S6 napokon neponúkne čistokrvnú kovovú konštrukciu, ale kombináciu kovového rámu a zadného krytu pokrytého ochranným sklom .

fotogaléria
Pohľad na zadnú stranu pripravovaných zariadení Zdroj: forum.xda-developers.com

Okrem smartfónov sa špekuluje aj o príchode nových smart hodiniek s okrúhlym displejom, ktoré sú známe pod kódovým označením Samsung Orbis.

O novom HTC vieme takmer všetko

Už niekoľko týždňov je známe, že priliať olej do ohňa sa na MWC 2015 chystá aj HTC, ktoré predstaví novú vlajkovú loď s pravdepodobným označením HTC One M9 . Smartfón by mal disponovať čipsetom Snapdragon 810 s 8-jadrovým procesorom, 3 GB RAM, 20Mpx hlavným fotoaparátom a 4Mpx prednou kameru s technológiou UltraPixel. Displej bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou rozlíšenie Full HD (1 920 × 1 080 bodov).

Z dizajnového hľadiska sa taiwanská spoločnosť rozhodla nasadiť prístup „neopravuj, čo nie je pokazené“ a prichádzajúce zariadenie bude vyzerať veľmi podobne ako predchádzajúca generácia – HTC One M8 .

Tešiť sa tak môžeme na ikonické stereo reproduktory v prednej časti zariadenia a prémiové kovové vyhotovenie. Rovnako by sa na chystanej vlajkovej lodi mala objaviť aj nová verzia grafickej a funkčnej nadstavby Androidu s názvom Sense 7.

Uniknuté rendery z webu nemeckého predajcu ukazujú finálny vzhľad vlajkovej lode z Taiwanu (zdroj: Cyberport.de)

Už dlhšiu dobu sa ale šušká, že HTC môže prekvapiť i väčšou verziou smartfónu s označením M9 Plus. O jeho možnej existencii sme písali ešte koncom januára , kedy sa na svetlo sveta dostal render ukazujúci hneď dvojicu mobilov od HTC. Ten väčší pod displejom dokonca integroval hardvérové tlačidlo, respektíve snímač odtlačkov prstov.

Posledné informácie naznačujú, že HTC ide s dobou a v rukáve má pripravené aj prekvapenie v podobe inteligentných hodiniek , aj keď spoločnosť sa k tomuto novému trendu v poslednej dobe stavala skôr skepticky.

Smršť od Lenova, repete v podaní Asus

Novinkami na MWC nebude šetriť Lenovo. Čínska spoločnosť má údajne pripravený celý rad telefónov z línie Vibe . Kraľovať by im mal model Vibe Max vybavený stylusom a 6-palcovým QHD displejom. Okrem neho by sme mali vidieť ďalších päť zariadení: fototelefón Vibe Shot, výkonné zariadenia Vibe P1 a Vibe P1 Pro, kovový Vibe X3 a lacný plastový Vibe S1.

Chystané novinky od Lenova v obrazoch:

fotogaléria
. Zdroj: mxphone.net
fotogaléria
. Zdroj: mxphone.net
fotogaléria
. Zdroj: mxphone.net

Asus zase podrobnejšie predstaví svoju novinku v podobe zariadenia ZenFone 2, ktoré sme mali možnosť vidieť už začiatkom roka na veľtrhu CES v Las Vegas. Asus ZenFone 2 sa počas premiéry predviedol iba ako 5,5-palcový smartfón. Dlho však nezostane bez príbuzného.

fotogaléria
Nový smartfón ponúkne viacero farebných variant Zdroj: Asus

V prípade menšej novinky sa očakáva rovnaká hardvérová výbava ako pri už predstavenom zariadení. Tešiť by sme sa tým pádom mohli na 4 GB operačnej pamäte RAM, zadný fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx a 64-bitový procesor Intel Atom Z3580.

Tablet od Sony

Spoločnosť Sony by mala v Barcelone na MWC 2015 predstaviť svoj celkom nový tablet – Xperia Z4 Tablet . Uniknutý materiál naznačuje prvky výbavy, hoci na oficiálne informácie si ešte musíme pár dní počkať.

Sony okrem iného spomína „2K“ displej, ktorý bude mať podľa všetkého uhlopriečku 10,1 palca a rozlíšenie 2 560 × 1 600 alebo 2 560 × 1 440 obrazových bodov. Sľubovaný je aj „najnovší ultra rýchly procesor“ (čiže zrejme 64-bitové osemjadro Qualcomm Snapdragon 810) alebo dlhá výdrž na batériu.

fotogaléria
Uniknuté zábery ukazujú na extrémne tenký profil Zdroj: xperiablog.net

Ďalšie parametre by mohli zahŕňať 4 GB operačnej pamäte RAM, 32 GB vnútorného flash priestoru vrátane podpory pamäťových kariet či nový Android 5.0 Lollipop. Zrejme sa dočkáme i zvýšenej odolnosti voči vode a prachu.

Doba nositeľných technológií

fotogaléria
LG G Watch R Zdroj: LG

Ako sme už v úvode spomínali, spoločnosti ako Huawei či LG pravdepodobne nemajú na tohtoročnom MWC ambíciu ohúriť svet novými smartfónami. Oblasť smart hodiniek však nezanedbávajú. Špekuluje sa o novom inteligentnom náramku z dielne čínskeho výrobcu s označením Huawei 4.5G Smartband .

Bližšie detaily o tomto zariadení nie sú známe, podľa uniknutých informácii by však mal náramok súvisieť s fenoménom Internet of Things a mal by dopĺňať ekosystém novej generácie inteligentných zariadení, ako sú napríklad termostaty. Akým spôsobom môže v tomto poslúžiť náramok, nám zatiaľ nie je známe. Dozvedieť by sme sa to ale mali už čoskoro.

Kórejská spoločnosť LG svoju novú vlajkovú loď odhalí až v apríli, dovtedy však bude nadšencov technológii zamestnávať svojim novým počinom v oblasti smart hodiniek s názovm LG G Watch R2 , ktoré by sa mali objaviť práve na tohtoročnom MWC. Hlavnou novinkou by mala byť priama integrácia LTE konektivity do hodiniek, čím by dokázali v istých situáciách zastúpiť aj smartfón a fungovať tak výrazne samostatnejšie.

Tí ďalší

Na MWC sa často prezentujú aj menší výrobcovia, ktorí sa práve na tomto veľtrhu môžu zviditeľniť. Tešiť sa teda môžeme na celý rad nových smartfónov či ďalších mobilných technológií od menej významných hráčov. O novinky v tomto smere určite nebude núdza.

Priamo na výstavisku v Barcelone budeme mať aj našich redaktorov, ktorí budú prinášať tie najčerstvejšie správy a dojmy z noviniek priamo z epicentra diania. Ak preto chcete získať kompletný prehľad o tom, čo sa bude na MWC diať, sledujte pozorne naše weby.